حمل و نقل بین المللی چیست؟ یکی از سؤالاتی است که ذهن برخی از افراد را به خود درگیر میکند. در پاسخ به این سوال باید بگوییم که حملونقل بینالمللی به معنای انتقال کالاها و محصولات از یک کشور به کشور دیگر با استفاده از وسایل نقلیه همچون هواپیما، وانت، کشتی، کامیون و... است. بهطور معمول این حملونقل برای تجارت و تبادل کالاها و دیگر خدمات بین کشورها انجام میگیرد.
شرکتهای حملونقل بینالمللی مسئولیت انتقال کالاها و محصولات را در سراسر جهان برعهده دارند. این شرکتها باید از قوانین و مقرراتی پیروی کنند. روشهای مختلفی برای حملونقل بینالمللی وجود دارد درصورتیکه کنجکاو هستید که از این روشها آگاه شوید، تا آخر مقاله با ما همراه باشید.
حمل و نقل بین المللی چیست؟
به انتقال مسافر یا کالا بین دو کشور، حملونقل بینالمللی گفته میشود. بین دو این کشور ممکن است مرز زمینی، دریایی یا هوایی وجود داشته باشد. شرکتهای مطمئن و حرفهای همواره بهترین روش حمل و نقل را برای اطمینان از کارایی و مقرونبهصرفه بودن کالاها انتخاب میکنند. البته عواملی نیز بر روی تصمیم شرکتها پیرامون نوع حمل و نقل تأثیر میگذارند که از جمله آنها نیاز تجاری، کشور مقصد و نوع کالا است.
جاده، دریا، راه آهن و هوا چهار راه صادرات و واردات هستند که شرکتها باید تمامی جوانب از جمله وزن، اندازه، نوع کالاها را بسنجند و سپس بهترین راه حمل و نقل را انتخاب کنند. به عنوان مثال، برای حمل و نقل مواد غذایی یا میوه، سرعت از اهمیت ویژهای برخوردار است و بنابراین باید کوتاهترین و سریعترین راه انتخاب شود. یکی دیگر از مسائل مهم در حملونقل بینالمللی، هزینه ارسال است که به طرفین معامله بستگی دارد.
از دیگر عوامل مهم در حملونقل بینالمللی میتوان به مقصد، قانون کشورها، ارزش کالاها و خطر حمل و نیز اشاره کرد؛ بنابراین کسی که قصد دارد با حملونقل بینالمللی تجارت کند، باید کیفیت، هزینه، زمان و شرایط را کامل بسنجد تا بهترین انتخاب را داشته باشد. ازاینرو باید بررسی شود که هر کدام از روشهای حمل و نقل بین المللی چه مزایای و معایبی دارند.
یکی از شرکتهای بینالمللی حملونقل، شرکت بازرگانی آستریا است که بیش از 20 سال در زمینه حملونقل بینالمللی، ترخیص کالاها و حواله فعالیت دارد. کارشناسان این شرکت تمامی جوانب را در کنار هزینهها میسنجند تا بهترین روش حملونقل با هزینه کمتر برای ارسال کالا انتخاب کنند. در ادامه به بررسی انواع روش حملونقل بینالمللی میپردازیم.
اسم گمرک در دبی دائرة الجمارک دبی است که به معنی مدیریت گمرک دبی است. این مدیریت مسئولیت انجام امور گمرکی و ترخیص کالا در امارات را بر عهده دارد. در این مرکز میتوان اکثر کالاهایی را که مجاز و قانونی هستند و نیاز به مجوز خاص ندارند، را از دبی به ایران وارد کرد.
انواع روشهای حملونقل بین المللی
- حملونقل هوایی
- حملونقل دریایی
- حملونقل جادهای
- حملونقل ریلی
- حملونقل ترکیبی
حملونقل هوایی برای تجارت بین المللی
بسته به شرایط حملونقل هوایی مزایای زیادی برای تجارت بینالمللی دارد که از مهمترین آن میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- کالاها را با سرعت بالا در مسافتهای طولانی جابهجا میکند.
- برای کالاهای حساس از امنیت بالایی برخوردار است.
- برای طیف وسیعی از کالاها بکار برده میشود.
همانند هر روش دیگری، حملونقل هوایی نیز از معایب و خطراتی برخوردار است. این معایب به شرح زیر است:
- نسبت به دیگر روشها، حملونقل هوایی هزینه بیشتری لازم دارد؛ از این رو برای همه کالاها مناسب نیست.
- پروازها منوط به تأخیر یا لغو هستند.
- در هر فرودگاه، مالیاتی وجود دارد که باید پرداخت شود.
- هزینه اضافی سوخت و ارز نیز بر هزینه حملونقل هوایی افزوده میشود.
بهطورکلی برای کالاهایی که فورس زمانی دارند، حملونقل هوایی بهترین روش حملونقل بینالمللی است؛ بنابراین درصورتیکه نمیدانید بهترین روش حمل و نقل بین المللی چیست، به این روش بیشتر توجه کنید.
حمل نقل دریایی یکی از روشهای تجارت بین المللی
حملونقل دریایی برای کالاهای سنگین و فراوانی که نیاز به تحویل سریع ندارند، بهترین انتخاب است. افرادی که قصد دارند کالاهای خود را از طریق دریا انتقال دهند، باید با بیمه از کالای حملونقل شده خود محافظت کنند.
همچنین لازم به ذکر است که برای حملونقل کالاهای خطرناک، باید یک مجوز حمل کالاهای خطرناکت را دریافت کنید. فهرست کالاهای خطرناک در هر کشوری متفاوت است. این لیست توسط دولتها تعیین میشوند. روش حملونقل دریایی مزایای دارد که از مهمترین آن میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- با این روش میتوانید حجم زیادی از کالاها را با هزینه کم ارسال کنید.
- حمل و نقل دریایی از امنیت بالایی برخوردار است.
همانطور که میدانید هر روش معایب و خطراتی نیز دارد که در ادامه به بررسی معایب حملونقل دریایی میپردازیم:
- نسبت به دیگر روشها، روش حملونقل دریایی کند است و همچنین هوای بد نیز باعث تأخیرات بیشتر میشود.
- مسیرها و جدول زمانی در حملونقل دریایی بهطور معمول انعطافپذیر نیست.
- دریابی پیشرفت کالاها کار دشواری است.
- ممکن است مالیات بندر فراوان باشد.
- نرخ پایه حمل و نقل منوط به اضافه کردن هزینه سوخت و ارز است.
حمل و نقل جادهای
برای فاصله نزدیک بهترین انتخاب برای حملونقل، روش جادهای است. این روش نسبت به دیگر روشها کمهزینهتر و بیدردسرتر است. برای حملونقل کالاهای خطرناک از این روش باید تابع مقررات بینالمللی باشید. رانندگان وسایل نقلیه که حملونقل کالاهای خطرناک را بر عهده دارند، باید از گواهی آموزشهای لازم کالاهای خطرناک در امان باشند.
از کالاهای خطرناک میتوان به مواد خورنده، مواد منفجره، مایعات و مواد جامد قابلاشتعال، گازها، مواد اکسیدکننده، مواد رادیواکتیو، مواد سمی و اسلحه اشاره کرد. از مهمترین مزایای حملونقل جادهای میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- کمهزینهتر است.
- امکان استفاده از شبکههای گسترده در این روش فراهم است.
- امکان برنامهریزی حملونقل و دریابی محل کالاها وجود دارد.
- از امنیت بالایی برخوردار است.
حملونقل جادهای خطراتی نیز دارد که به شرح زیر است:
- ممکن است زمان زیادی برای حملونقل صرف شود.
- ممکن است به دلیل ترافیک و خرابی، تأخیرات زیادی ایجاد شود.
- در این روش امکان آسیب به کالا بخصوص در مسافتهای طولانی زیاد است.
- عوارض در برخی از کشورها زیاد است.
- مقررات مختلف جاده و ترافیک در برخی کشورها آزاردهنده و محدودکننده است.
حملونقل ریلی برای تجارت بینالمللی
حملونقل ریلی نیز از روشهای کمهزینه حملونقل است که از مزایای زیادی برخوردار است. حمل و نقل ریلی همانند هر روش دیگری از خطرات و معایبی برخوردار است که به شرح زیر است:
- برخی از مسیرها و جدول زمانی موجود در مسیرهای ریلی قابلانعطاف نیستند.
- نسبت به حمل و نقل جادهای گرانتر است.
- خرابی مکانیکی یا توسعه صنعتی سیستم ریلی میتواند خدمات را دچار اختلال کند.
در هر کشوری، حملونقل ریلی از قوانین خاصی برخوردار است. بهعنوانمثال کنوانسیون مربوط به حملونقل بینالمللی از راهآهن یک سیستم قانونی است که در 45 کشور اروپا، آفریقای شمالی و خاورمیانه که عضو OTIF هستند، سازمانی بین المللی برای حملونقل بین المللی راهآهن بشمار میروند. همچنین الزامی است برای حملونقل کالاهای خطرناک از طریق ریل از اظهارنامه کالاهای خطرناک آگاهی کامل داشته باشید.
عوامل مؤثر بر انتخاب نوع حمل و نقل
امروزه حملونقل بهخصوص در تجارت بازرگانی از اهمیت بالایی برخوردار است. همانطور که گفته شد روشهای مختلفی همچون حملونقل دریایی، روش حمل ریلی، روش حمل هوایی و روش جادهای وجود دارد که هر یک مزایا و معایب خود را دارند. با این وجود عوامل مختلفی روی تعیین نوع حملونقل وجود دارد که از مهمترین آنها میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- ظرفیت بارگیری بالا
- دسترسی به انواع راههای حمل و نقل بین المللی
- هزینه یا کرایه کالا
- سرعت انتقال کالا به مقصد نهایی
- ریسک حملونقل
- بهصرفهبودن روش حملونقل
فعالیتهای اصلی شرکتهای حملونقل بین المللی
شرکتهای حملونقل بینالمللی دارای فعالیتهای مختلفی هستند. با این حال از فعالیتهای اصلی شرکتهای حملونقل را میتوان به دو گروه مهم تقسیمبندی کرد:
1. فعالیت فورواردر (حمل کالا از طریق روش زمینی، هوایی، دریایی یا ترکیبی از آنها)
2. فعالیت کریری (حمل کالا بدون واسطه از کشور مبدا به کشور مقصد بهصورت زمینی)
در کنار دو فعالیت اصلی مذکور برای شرکتهای حملونقل بین المللی، شرکت آستریا همانند دیگر شرکتهای معتبر و حرفهای در زمینه ارائه خدمات رهگیری و ردیابی محمولهٔ ارسال شده، استفاده از کانالها و وسایل مختلف جهت ارسال کالا در کمترین زمان ممکن، تحویل بهموقع کالا به مشتری در سراسر جهان، ارائه خدمات آنلاین، خدمات بیمه و تأییدیه و... نیز فعالیت میکنند.
در شرکت آستریا تمامی فعالیتها به کمک فناوری روز دنیا انجام میگیرد تا فرایند حمل و نقل بهصورت کاملاً خودکار و با کمهزینهترین ممکن انجام شود. این فناوریها علاوه بر کاهش هزینههای حملونقل، سبب افزایش کیفیت عملکرد نیز میشود.
تفاوت کریر و فورواردر چیست؟
شرکتهای حملونقل را میتوان به دو دسته اصلی تقسیمبندی کرد: شرکتهای حملونقل کریر و شرکتهای حمل و نقل فورواردر.
شرکتهای حملونقل کریر زیرمجموعهای از شرکتهای حملونقل است که در زمینه حملونقل زمینی فعالیت میکنند؛ یعنی حملونقل توسط این شرکتها از طریق وسایل نقلیه شخصی یا اجارهای صورت میگیرد. البته شرکتهای کریر وظایف دیگری دارند که از مهمترین آنها میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- صدور راهنامه و عقد قرارداد حمل
- ارائه مدارک و اسناد موردنیاز سفر
- ارائه ضمانتنامههای موردنیاز به سازمانهای مربوطه برای اخذ اسناد و مدارک ضروری
- تحویل کالا از شرکتهای حملونقل فورواردر
- کنترل و نظارت بر فرایند بارگیری کامیون و تطبیق محموله ارسالی با محموله مذکور در اسناد حمل
- ارائه مدارک موردنیاز گمرک در مبدا و مقصد
- ارائه بارنامه
- تعیین مسیر و مدتزمان حمل کالا
- تحویل محوله به گیرنده در مقصد مشخص شده
- امضای اسناد مربوطه به کسر و اضافه و آسیبدیدگی کالا
همانطور که گفته شد نوع دیگری از شرکتها وجود دارد که نسبت به دیگر شرکتهای حملونقل بسیار بزرگتر هستند و از کارکنان بیشتری برخوردارند. شرکتهای فورواردر برخلاف شرکتهای کریر تنها به حملونقل زمینی محدود نمیشوند؛ بلکه انواعی از روشها از جمله ریلی، دریایی و هوایی و زمینی را در برمیگیرد. بهطورکلی از وظایف شرکتهای فورواردر میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
-
- صدور پروفرمای حمل
- بستن قرارداد با صاحب محموله یا کالا
- صدور بارنامه
- جمعآوری کالا باتوجهبه تقاضای صاحب کالا و قرارداد حمل
- انبارکردن کالا باتوجهبه قرارداد حمل و تقاضای صاحب بار
- بستهبندی کالا باتوجهبه تقاضای صاحب کالا و قرارداد حمل
- بیمه باربری باتوجهبه تقاضای صاحب کالا و قرارداد حمل
- انجام مراحل ترخیص کالا در گمرک مبدا
- انعقاد قرارداد با سازمانهای مختلف و دریافت راه نامه و بارنامه زمینی، هوایی و دریایی
- دریافت صورت جلسه کسر و اضافه و آسیبدیدگی کالا
- تسویه حساب با طرفین مربوطه
- اعلام ورود بار به گیرنده
معرفی معروفترین شرکتهای بین المللی
انتخاب شرکت حملونقل بینالمللی یکی از ضروریترین و حیاتیترین اقدامی است که باید قبل از هر چیزی انجام دهید. ما در این قسمت چند شرکت معروف حملونقل بینالمللی را نام میبریم تا آسانتر بتوانید انتخاب کنید:
- شرکت ام اس سی ( MSC): در سال 1396 این شرکت امتیاز یک را در زمینه حمل و نقل بین الملی کسب کرد. شرکت ام اس سی، یک شرکت حملونقل بینالمللی کانتینری سوئیسی است که در سال 1970 تاسیس شد.
- شرکت هاپاگ لوید (Hapag- Lloyd): شرکت آلمانی لوید از مشهورترین و معروفترین شرکتهای حملونقل بینالمللی است. این شرکت در سال 1970 به دلیل ادغام بین هامبورگ- آمریکن لاین و شرکت آلمانی شمالی لوید بنا شد. امروزه این شرکت کانتینری دارای بیش از 250 کشتی با ظرفیت حمل کانتینر TEU 1743983 در سراسر جهان است.
- حمل و نقل دریایی یانگ مینگ: یانگ مینگ تاسیس شده در تایوان، بزرگترین و قدیمیترین حملونقل بینالمللی است که در سال 1972 تاسیس شد. ظرفیت حمل و نقل کانتینر این شرکت در حدود TEU 662047 است.
- شرکت آستریا: یکی از شرکتهای معروف با عملکرد عالی در زمینه حمل بارهای بین المللی به ایران و سراسر دنیا، شرکت حمل بار و خرید ارزی آستریا است. این شرکت تجربه حدوده یک دهه در خصوص بارهای تجاری از ترکیه به چین را دارد؛ از این رو میتوانید به خیال راحت به آن اعتماد کنید. التبه لازم به ذکر است که این شرکت به تازگی با دبی نیز فعالیت دارد.
- شرکت هیوندای مرچنت مارین: این شرکت از شرکتهای معروف و باسابقه درخشان در کره جنوبی است که نقش مهمی در توسعه اقتصادی کره دارد. شرکت هیوندای مرچینت مارین دارای ناوگان 75 کشتی و ظرفیت حمل بار بیش از TEU 819790 است.
سخن پایانی
حملونقل بینالمللی به انتقال کالا یا مسافر بین دو کشور گفته میشود که به روشهای مختلفی صورت میگیرد. روشهای هوایی، زمینی، ریلی و دریایی از انواع روشهای حملونقل بینالمللی هستند. همانطور که مطالعه کردید هر روش معایب و مزایای خاص خود را دارد که باید بسته به کالایی که دارید، بهترین روش حملونقل را انتخاب کنید. البته بهتر است از کارشناسان حرفهای در این زمینه همانند کارشناسان باتجربه آستریا کمک بگیرید.
این محتوا تبلیغاتی است